Rechtstreeks van de boer

De Hooimadam

Energiezuinig koken Wie wil dat nou niet in deze tijd. Met de Hooimadam is dit mogelijk.

Herkomst Hooimadam. Het eten van de arbeiders in het land werd vroeger in de hooikist warm gehouden en in te laten garen. Deze hooikist is rond 1900 uitgevonden oa om brandstof te besparen. De oorsprong van de Hooimadam is de hooikist. Dit was een houten kist gevuld met hooi of kranten waarin een heette pan werd gezet met stoofvlees, rijst of aardappelen.

Hoe werkt de hooimadam? De zak is gemaakt van katoen en gevuld met schapenwol. Wol is van naturen isolerend en hout producten goed warm of koud. Eigenlijk is het gebruik van de Hooimadam voor warme producten simpel. U brengt het gerecht aan de kook, laat het even koken en zet de pan daarna in de hooimadam. Bij de reguliere kooktijd telt u 1/3 van de kooktijd op. Als deze tijd verstreken is, is uw gerecht klaar. Het voedsel in de hooimadam blijft nog uren warm.

Wilt u liever voor een picknick koud drinken meenemen. Kunt u dit ook in de hooimadam stoppen en blijft het drinken heerlijk fris.

Tips en voordelen voor koken met de Hooimadam:

– Verwarm het voedsel voor tot minimaal 60-75 graden. (gemiddeld koelt het voedsel in de hooimadam 16 graden af per uur.

– In een hooimadam kan je (botten)bouillon maken, groenten en aardappel garen, soep maken en suddervlees maken.

– Laatkomers? Houd je eten warm in de hooimadam.

– Duurzaam

– Multitasken, misschien wel de meest belangrijke in ons drukke bestaan van deze tijd. Terwijl het eten wordt gemaakt heb jij tijd voor leukere dingen.

Een lekker recept om te maken in de Hooimadam? Wat dacht u van ouderwets stoofvlees.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *