Rechtstreeks van de boer

Tomahawk een bijzonder stuk vlees

Wil je met kerst een stuk vlees op tafel zetten waarbij je een onvergetelijke indruk maakt op je gasten? Kies dan voor de Tomahawk. Je denkt waarschijnlijk dat is mij te moeilijk, maar dit valt reuze mee.

Voor dat we met het recept beginnen wil ik je eerst van over de Tomahawk vertellen.

Wat is nou eigenlijk die Tomahawk?

De Tomahawk dankt zijn naam dan ook aan dat lange stuk bot, dat doet denken aan de gelijknamige Indiaanse strijdbijl. Het is een stuk vlees van ongeveer 5cm dikte. Hier zit een stuk bot aan van 30-40 cm lang. En weegt in totaal ongeveer 1 kg.

Waar bevindt de Tomahawk zich in het rund?

Een rund heeft 13 ribben. De Tomahawk steak is het deel van de laatste zes ribben van het rib rack. Dit is de voorzijde van de rug. Dit gedeelte is minder gespierd, hierdoor is het vlees zacht van structuur. Uit hetzelfde ribstuk snijd je de cote de boeuf en rib-eye. 

De tomahawk is voorzien van veel intramusculair vet. Dit zijn de witte nerven die je door het vlees ziet lopen, ook wel vetmarmering genoemd. Het vet in de spier zorgt ervoor dat deze soepel blijft. Dit geeft de Tomahawk een intense smaak.

Bereiding/Recept

De Tomahawk is vacuüm verpakt en diepgevroren. Het is daarom belangrijk dat het twee dagen voor de bereiding in de koelkast legt. Het vlees kan dan langzaam ontdooien. Als dit te snel gebeurt, door dat je het bijvoorbeeld in warm water legt. Gaat de kwaliteit van het vlees achteruit door vocht verlies.

Een uur voor het bereiden haal je de Tomahawk steak uit de koelkast om te acclimatiseren.

Belangrijk is dat je het bot vet vrij maakt en/of in pakt met aluminiumfolie. Anders krijg je brandplekken.

Voor het bereiden van een Tomahawk is een gietijzeren pan ideaal. Deze kan je namelijk in zijn volledigheid in de oven schuiven.

1. Oven voorverwarmen op 200°c

2. Verhit olie in een koekenpan en grill de zijde van de Tomahawk steak tot ze mooi bruin kleuren.

3. Zet de Tomahawk steak met de pan in de oven of leg deze op het rooster in de oven. Laat het ongeveer 15 minuten garen tot het de gewenste garing heeft. De garing is te bepalen met de handen test of met een kern thermometer.

Rood: 48°c

Rose: 51°c

Licht rose: 56°c

4. Haal de tomahawk uit de oven en laat het afgedekt onder aluminiumfolie 10 minuten rusten.

5. Bestrooi het vlees met zout en peper voor het serveren met grof gemalen peper en zeezout.

6. En nu is het tijd om de Tomahawk steak in mooie plakken te snijden en je gasten te verrassen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *